Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /home/lemnosro/public_html/index.php on line 21
Δήμος Νέας Κούταλης - 24h Rooms in Lemnos, Rooms for Rent Owners Union in Lemnos and Agios Efstratios Rooms, Apartments and Studios in Lemnos - Σωματείο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Λήμνου, Ενοικιαζόμενα δωμάτια Λήμν
cheap jordanscheap jordanscheap jordanssac longchamp pas cher
   
   
   

 


Με την υποστήριξη του
Επιμελητηρίου Λέσβου

 
 
 

Δήμος Νέας Κούταλης

Ατσικής

Μούδρου

Μύρινας

Νέας Κούταλης

Κοινότητα Αγίου Ευστρατίου

 


Ο Δήμος Νέας Κούταλης είναι ένας από τους τέσσερις δήμους της Λήμνου. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Έχει πληθυσμό 2.880 κατοίκους (απογραφή 2001) και έκταση 75.745 στρέμματα


Ιδρύθηκε το 1998 και έχει ως έδρα τον Κοντιά. Στο δήμο ανήκουν επίσης τα δημοτικά διαμερίσματα: Νέας Κούταλης, Πεδινού, Πορτιανού και Τσιμανδρίων.

ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗΗ Νέα Κούταλη είναι χωριό της Λήμνου και ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Ν. Κούταλης, που έδρα του είναι ο Κοντιάς. Έχει 500 κατοίκους και απέχει 23 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα πρώτα χρόνια ανήκε διοικητικά στην κοινότητα Πεσπέραγου (του σημερινού Πεδινού). Το 1947 ιδρύθηκε η κοινότητα Νέας Κούταλης ενώ το 1998 το χωριό έδωσε το όνομά του στον ομώνυμο δήμο, ο οποίος όμως έχει έδρα τον Κοντιά.Μαζί με τον Άγ. Δημήτριο, η Νέα Κούταλη αποτελεί το δεύτερο χωριό της Λήμνου που χτίστηκε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας.Η Νέα Κούταλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Μούδρου.
 


Απλώνεται από το πευκοδάσος της Αγίας Τριάδας, που φύτεψαν οι πρόσφυγες και μέσα από περιποιημένα σπίτια και αυλές που είναι πνιγμένες στις τριανταφυλλιές και τα γεράνια, καταλήγει στο γραφικό πετρόχτιστο λιμανάκι, το γεμάτο με ψαράδικες βάρκες και καΐκια. 

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Απο όλα τα χωριά της Λήμνου, η Νέα Κούταλη ξεχωρίζει για την καλή ρυμοτομία. Η Νέα Κούταλη είναι φημισμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό για τους σφουγγαράδες της. Μέχρι σήμερα λειτουργεί εργαστήριο καθαρισμού σφουγγαριών, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο. 


Επίσης, λειτουργεί βιοτεχνία για αλίπαστα και οργανωμένη μονάδα καλλιέργειας μυδίων. Προσφέρει το καλύτερο φαγητό στην Λήμνο στις τυπικές της ταβέρνες.Το πανηγύρι της Νέας Κούταλης είναι στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, και συμμετέχει ολόκληρο το νησί


ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ     

ΚΟΝΤΙΑΣ

 

 Ο Κοντιάς ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Λήμνου, είναι σήμερα η έδρα του Δήμου Νέας Κούταλης.

Προμεσαιωνικός οικισμός χτισμένος σε μια γραφική τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις δεντροφυτεμένους λόφους με πεύκα και κυπαρίσσια.

Σήμερα ο επισκέπτης ερχόμενος στον Κοντιά, θα περπατήσει μέσα από πλακόστρωτα δρομάκια

και θα ξεχωρίσει σε καίρια σημεία του χωριού πολλά εντυπωσιακά οικοδομήματα που δεν είναι παρά εντυπωσιακά κατάλοιπα μιας περασμένης αρχοντιάς. 

Εκτός όμως από τα υπέροχα αρχοντικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις εκκλησίες.


 

ΠΟΡΤΙΑΝΟΥ


Αρχικά, το χωριό βρισκόταν δυτικότερα στη θέση Άγιος Σπυρίδων, όπου υπάρχουν κατάλοιπα του παλιού νεκροταφείου και ίχνη οικοδομών.
Σύμφωνα με παλαιές μαρτυρίες, που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, πριν από τρεις αιώνες περίπου μια επιδημία ανάγκασε τον πληθυσμό να μετακινηθεί στη σημερινή θέση.
 

 


Πάντως, το όνομα του χωριού δεν αναφέρεται σε κανένα μοναστηριακό έγγραφο της βυζαντινής εποχής, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά της Λήμνου.
Για πρώτη φορά σημειώνεται το 1785 στο χάρτη του Choiseul-Gouffier με το όνομα Portiano, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πράγματι δημιουργήθηκε πριν από τρεις αιώνες.
Εκεί σώζονται τα ερείπια του μικρού πύργου (βίγλας) που επόπτευε το λιμάνι, ο οποίος μάλλον κτίστηκε στη διάρκεια της ολιγόμηνης ενετικής κατοχής του νησιού στα 1656-57. Ως το 1940 σωζόταν σε ύψος έξι-επτά μέτρων αλλά στην κατοχή σχεδόν καταστράφηκε.


Το 1835, στα χρόνια του μητροπολίτη Νεκταρίου, όπως σημειώνεται σε σχετική επιγραφή, κτίστηκε ο κεντρικός ναός του χωριού, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Το 1858 που πέρασε ο Conze θαύμασε τα χρώματα της εκκλησίας, στην οποία σωζόταν και μια μαρμάρινη σαρκοφάγος.
ναός, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, είναι εντυπωσιακός και δεσπόζει του χωριού καθώς είναι κτισμένος πάνω σε έναν μικρό λόφο.
Φέρει περίτεχνο σκαλιστό τέμπλο, επιχρυσωμένο και αγιογραφίες του Γρ. Παπαμαλή. Οι κίονες του εξωνάρθηκα είναι μαρμάρινοι και προέρχονται από παλαιότερο κτίσμα.
Τέλος, το καμπαναριό είναι μεταγενέστερο.


ΤΣΙΜΑΝΔΡΙΩΝ

 

Τα Τσιμάνδρια είναι χωριό της Λήμνου και ανήκουν στο Δήμο Νέας Κούταλης. Από την ύστερη βυζαντινή περίοδο και για πολλούς αιώνες υπήρχε έντονη μοναστηριακή παρουσία στην περιοχή των Τσιμανδρίων.
Συγκεκριμένα, το 1285 αναφέρεται "η Πτέρις" ή "το Πτέριν", χωριό κοντά στα σημερινά Τσιμάνδρια, στο οποίο υπήρχε μετόχι και κάστρο.

Πρόκειται είτε για το κάστρο του Ελαδικού, το οποίο σημειώνεται σε μοναστηριακά έγγραφα του 12ου αιώνα (1143 ή 1180), είτε για τον πύργο του λόφου Φιλόνικος, τα ερείπια του οποίου αντίκρισε ο Conze το 1858.
Ο κεντρικός ναός του χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, κτίστηκε εκ βάθρων το 1852 με εργασία και δαπάνες των κατοίκων και «ΑΦΙΕΡΩΜΑ Χ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ», όπως αναφέρει σχετική επιγραφή.

Ο νάρθηκας φέρει περίτεχνο φεγγίτη και στηρίζεται σε μονολιθικούς ραβδωτούς κίονες.
Μεταπολεμικά κι ως το 1981 ως οικισμός της κοινότητας εμφανιζόταν και το Κόμπι, με το φάρο και τις δυο κοντινές βραχονησίδες Κόμπι και Καστριά.
Όπως όλη η Λήμνος, έτσι και τα Τσιμάνδρια έχασαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους λόγω της μετανάστευσης.
Από 700 άτομα της απογραφής του 1951, μόλις 292 είχαν απομείνει το 1991.
Σήμερα το χωριό, με την όμορφη πλατεία, τις ταβέρνες, τα καλοδιατηρημένα σπίτια, την κοντινή παραλία, αποτελεί θερινό προορισμό
.


ΑΓΓΑΡΙΩΝΕΣ


Δύο χιλιόμετρα περίπου από τον κεντρικό δρόμο, πάνω σε ένα μικρό, καταπράσινο λόφο, απ' όπου φαίνονται όλα τα γύρω χωριά και ο κόλπος του Μούδρου, είναι χτισμένο το χωριό Αγκαρυώνες. Το παλαιότερο όνομά του ήταν 'Καρυώνες'. Ίσως γιατί στην περιοχή φύτρωναν πολλές καρυδιές τις οποίες κατέστρεψαν οι Τούρκοι και τις αντικατέστησαν αργότερα με αμυγδαλιές. Άλλη μία εκδοχή πάλι για την ονομασία του χωριού είναι η εξής: ότι η λέξη 'Αγκαρυώνες' μπορεί να οφείλεται στις πολλές αγγαρείες που επέβαλαν οι Τούρκοι στους κατοίκους του χωριού.


ΚΑΛΙΘΕΑ


Το χωριό Καλιθέα, πρωτοχτίστηκε στην ακτή του κόλπου του Μούδρου. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Σαρπί και μετονομάστηκε το 1955.  Στην Καλλιθέα το 1868 λειτούργησε για πρώτη φορά Δημοτικό Σχολείο που το 1873 είχε 70 μαθητές από τα χώρια της γύρω περιοχής. Είναι από τα πρώτα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν επίσημα στο νησί. Ακόμη  ιδιαίτερης αξίας είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένη από το 1868 και τα πολλά γραφικά εξωκλήσια της περιοχής.  Ιδιαίτερα όμορφη και καθαρή είναι και η παραλία της Σαρπιόσκαλας.


ΛΙΒΑΔΩΧΩΡΙ


Το Λιβαδοχώρι, στο κέντρο περίπου του νησιού, που πήρε το όνομά του από τη μεγάλη πεδιάδα (λιβάδι) που το περιβάλλει βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Το χωριό αυτό αναφέρεται ως οικισμός της Λήμνου - και μάλιστα από τους πιο σημαντικούς - από το 1355. Το αρχικό του όνομα ήταν κεφαλοχώρι γιατί ήταν από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού.


ΠΕΔΙΝΟ


Το χωριό του Παλαιού Πεδινού (παλαιότερη ονομασία του Πεσπέραγος) είναι ένα από τα πολύ παλιά χωριά της Λήμνου. Όμως το χωριό αυτό κατοικείται έως το 1968 και αυτό γιατί τότε χτυπήθηκε από ένα δυνατό σεισμό, ο οποίος και το κατέστρεψε με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να το εγκαταλείψουν. Έτσι ξαναχτίστηκε 1500 μέτρα περίπου βορειότερα δίπλα στο προσφυγικό χωριό τη Νέα Κούταλη. Με την μεταφορά  του οικισμού αλλάζει και η ονομασία του και γίνεται Πεδινό γιατί βρίσκεται σε πεδιάδα.

 
 


Εκδηλώσεις 2012