Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /home/lemnosro/public_html/index.php on line 21
Δήμος Μύρινας - 24h Rooms in Lemnos, Rooms for Rent Owners Union in Lemnos and Agios Efstratios Rooms, Apartments and Studios in Lemnos - Σωματείο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Λήμνου, Ενοικιαζόμενα δωμάτια Λήμν
cheap jordanscheap jordanscheap jordanssac longchamp pas cher
   
   
   

 


Με την υποστήριξη του
Επιμελητηρίου Λέσβου

 
 
 

Δήμος ΜύριναςΟ Δήμος Μύρινας είναι ένας από τους τέσσερις δήμους της Λήμνου. Περιλαμβάνει τη δυτική πλευρά του νησιού.Πρωτεύουσα του δήμου είναι η Μύρινα.
Από το 1998 στο δήμο εντάχθηκαν επίσης τα δημοτικά διαμερίσματα: Πλατύ, Κάσπακα και Κορνού.

ΜΥΡΙΝΑΤο όνομά της το πήρε από τη Μύρινα, κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα και συζύγου του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, του Θόαντα.
Η ίδρυσή της ανάγεται στο 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ., εποχή που στη Λήμνο κυριαρχούσαν οι Μινύες και πιθανότατα τότε χτίστηκε και το πρώτο κάστρο.
Το σημερινό κάστρο χτίστηκε το 1186 από τον Ανδρόνικο Α' Κομνηνό. 

Επισκευάστηκε τα έτη 1207-1214 από το Φιλόκαλο Navigajoso, το 1361 από τον Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο, το 1477 από τους Ενετούς και στα τέλη του 16ου αιώνα από τους Τούρκους.
Το 1276 επικράτησε η ονομασία Παλιόκαστρο σε αντιδιαστολή με ένα άλλο, νεόκτιστο, κάστρο του νησιού στον Κότζινο.
Αργότερα η ονομασία μετατράπηκε απλά σε Κάστρο.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Κατά τον Μεσαίωνα και τους Βυζαντινούς χρόνους η πόλη είχε τη δεύτερη θέση στο νησί μετά από την Ηφαιστία αρχικά και τον Κότζινο αργότερα. Πρωτεύουσα θέση πήρε πάλι στα ύστερα βυζαντινά χρόνια και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ονομασία Κάστρο διατηρήθηκε μέχρι το 1955 που μετονομάστηκε σε Μύρινα. Η σημερινή πόλη περιλαμβάνει τις συνοικίες Ανδρόνι, από παλιό ναό του Αγίου Ανδρόνικου, και Τσας, που προέρχεται από την ομόηχη ρώσικη λέξη που σημαίνει «παρατηρητήριο».


Ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένο το κάστρο χωρίζει την παραλία της Μύρινας σε δύο «γιαλούς», το Ρωμαίικο και τον Τούρκικο Γιαλό.
Ο Τούρκικος Γιαλός πήρε το όνομά του από την τουρκική συνοικία που υπήρχε στην περιοχή και βρίσκεται στην προέκταση του λιμανιού.
Στον Ρωμαίικο Γιαλό κυριαρχούν τα νεοκλασικά σπίτια των πλουσίων που ήταν εγκατεστημένοι στην Αίγυπτο. 

Στο Ρωμαίικο Γιαλό βρίσκονται επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Ιερά Μητρόπολις Λήμνου που στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Γυμνάσιο της Μύρινας.
Συνέχεια του Ρωμέικου Γιαλού αποτελεί η ακτή Ρηχά Νερά, η οποία το καλοκαίρι σφύζει από την παρουσία των κολυμβητών.
Στο κάστρο της Μύρινας ο επισκέπτης εκτός των άλλων μπορεί να θαυμάσει και ένα μεγάλο πληθυσμό ελαφιών, τα οποία ζουν ελεύθερα.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ  

Οι καθημερινές σκηνές στο λιμανάκι, τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια, τα ταβερνάκια και το φωτισμένο τα καλοκαιρινά βράδια κάστρο και το εκκλησάκι του ’η Νικόλα δημιουργούν την εικόνα ενός ξεχωριστού τόπου
Ρωμαίικος Γιαλός είναι η πλησιέστερη παραλία και λίγο πιο πέρα τα Ρηχά Νερά.


Και στις δύο παραλίες η προσέγγιση γίνεται με τα πόδια, έχουν καθαρά νερά και πλούσια αμμουδιά γι' αυτό και είναι οι πιο πολυσύχναστες.
Λίγο έξω από τη Μύρινα στο δρόμο για τον Κάσπακα, απλώνεται η παραλία του Αυλώνα.
Στην αριστερή πλευρά δεσπόζει το ξενοδοχείο Porto Mirina στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Θεάς ’ρτεμης.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ  

 

 

ΚΑΣΠΑΚΑΣ


Το όνομα του χωριού είναι βυζαντινό. Το 883 ο στρατηγός Κατάκαλος Κάσπακας στάλθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Ιερισσό για να διευθετήσει κτηματικές διαφορές μεταξύ κατοίκων και μοναχών.
Επί Αλεξίου Α΄ Κομνηνού (1081-1118) ο ναύαρχος Κάσπακας κατανίκησε το στόλο των Σελτζούκων που λυμαίνονταν το βόρειο Αιγαίο.

Ο ίδιος έκτισε τη μονή Κάσπακος στον ’θω, πλησίον της μονής Φιλοθέου, η οποία διαλύθηκε πριν από το 1300. 

Αργότερα στην ίδια θέση αναφέρεται ναός του Αγίου Ονούφριου.
Στα χρόνια του μεσοπολέμου το χωριό παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη κι ο πληθυσμός του αυξήθηκε από 820 κατοίκους το 1920, σε 950 το 1940 και 966 το 1951, χρονιά που ήταν το τέταρτο χωριό του νησιού σε πληθυσμό.

Αν και επλήγη από τη μετανάστευση, έχει συγκρατήσει έναν πληθυσμό 800 ατόμων μέχρι σήμερα, ενώ διατηρεί τριθέσιο σχολείο από το 1930. Οι κάτοικοι, εκτός από τις αγροτικές εργασίες, είναι περίφημοι οικοδόμοι.
Από τα προϊόντα του χωριού ξεχωρίζουν τα αμύγδαλα (προπολεμικά 10.000 οκάδες), το μέλι και ιδίως τα σύκα (προπολεμικά 8.000 οκάδες), τα οποία το 1930 βραβεύθηκαν με χρυσό μετάλλιο στην Α΄ Πανελλήνια Γεωργική Έκθεση του Ζαππείου για τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής τους.


ΚΟΡΝΟΣ

 

 

Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές του λόφου Σκούρκα και δίνει πολύ όμορφη εικόνα σ’ όποιον κινείται στον αμαξιτό δρόμο Μύρινας-Αγίου Δημητρίου.
Την ονομασία του ίσως έλαβε από τον κρουνό (βρύση) που υπήρχε καταμεσής του οικισμού και τροφοδοτούσε με άφθονο νερό όχι μόνο τα σπίτια αλλά και τους πέριξ κήπους.
Το 1902 φτιάχτηκε μεγάλη πέτρινη βρύση που ανακαινίστηκε το 1993 από το σύλλογο ΜΕΑΣ Κορνού.

Σήμερα, το νερό αντλείται και μεταφέρεται σε υδραγωγείο.

19ο αιώνα ο Κορνός ήταν από τα πιο ζωντανά και πλούσια χωριά του νησιού.
±ταν κτισμένος ανάμεσα σε δυο σειρές ανεμόμυλων και τα μεγάλα αρχοντόσπιτα των εύπορων αιγυπτιωτών, που ακόμα σώζονται, του έδιναν ένα κοσμοπολίτικο χρώμα, με αποτέλεσμα να αποκαλείται petit Paris (μικρό Παρίσι).


Η αρχική ενορία του χωριού ήταν ο Απόστολος Ανδρέας. ±ταν πεπαλαιωμένος και το 1862 ανακαινίστηκε με δαπάνη του Ιωάννη Ν. Παλαιολόγου, ενός σημαίνοντος δημογέροντα, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ των εφόρων των σχολών και των ναών του νησιού από το 1813.
Το 1892 κτίστηκε ο ναός της Κοίμησης Θεοτόκου ρυθμού βασιλικής, με γενναία συνδρομή 300 χρυσών εικοσάφραγκων του Ιωάννη Αντωνιάδη και 100 χρυσών λιρών της αδερφής του Ευγενίας. Περιέχει εικόνες του Παπαμαλή του 1922.


ΠΛΑΤΥTο Πλατύ, είναι χτισμένο σε πλαγιά λόφου που απέχει γύρω στο χιλιόμετρο από την ακτή. Ο φόβος των πειρατών, έκανε τότε τους ανθρώπους να μεταφέρουν τα σπίτια τους από τα παράλια, όπου ήταν χτισμένα παλιότερα, σε θέσεις περισσότερο ασφαλείς. Αναγνωρίζεται από τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του και τα  πετρόχτιστα, σπίτια, τα περισσότερα με δύο ορόφους, σκαρφαλωμένα στη πλαγιά το ένα δίπλα στο άλλο, με ελάχιστο χώρο ανάμεσά τους. 


Η παραλία στο Πλατύ με τις πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, θεωρείται η πλέον κοσμική του νησιού, χωρίς αμφιβολία προσελκύει μεγάλων πλήθος λουομένων. Η αμμουδιά της προσφέρεται για ηλιοθεραπεία, για παιχνίδια και για κουβέντες κάτω από τον καυτό ήλιο.


ΘΑΝΟΣ Το Θάνος, χωριό με την ίδια φυσιογνωμία όπως το Πλατύ, περιβάλλεται από χαμηλούς λοφίσκους. Στα ανατολικά και δυτικά του χωριού υπάρχουν ακόμα χωράφια στα οποία καλλιεργούνται αμυγδαλιές. Μέσα στο χωριό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα παλιά κοινόχρηστα πλυσταριά του Μεγαλάκκου και της Φάραγγος.


Επίσης όμορφη παραλία είναι και η παραλία του Θάνους, που προσφέρεται για κολύμπι και για όλες τις καλοκαιρινές απολαύσεις. Εδώ θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.


 

 
 


Εκδηλώσεις 2012